29 Ocak 2017 Pazar

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Toplandı

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınması, uluslararası işbirliği konuları değerlendirildi.

Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Beşimmurat Hocamammedov, değerli metallerden oluşan devlet ödüllerinin yurtdışına çıkarılmasına yönelik hazırlanan projenin tasarısını sundu. Ayrıca, Avrupa Birliği ile birlikte yürütülen enerji ve çevre alanında doğal kaynakların verimli kullanılması konusundaki işbirliği hakkında bilgi verdi.

Devlet Başkanı, devlet ödüllerinin yurtdışına çıkarılmasına yönelik projeyi onayladı ve Avrupa Birliği ile enerji ve çevre alanındaki işbirliğinin devam ettirilmesi yönünde ilgili yetkililere talimatta bulundu.

Türkmen Lider, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Yağşıgeldi Kakayev’in 2030 yılına kadar petrolgaz sektörünün kalkınma programı kapsamında yürütülen çalışmalar yönündeki sunumuyla ilgili bu alanda yurtdışına ihraç edilebilinecek ürünlerin çeşitlendirilmesi konusunda talimatta bulundu.

Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bazarov, tarım sanayi sektöründeki çalışmalar, buğday ve pamuk ekim dönemindeki mevsimlik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sanayiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Ereşov tekstil sektörü ve ipekçilik alanındaki çalışmalardan bahsetti. Türkmen Lider, ipekçilik sektöründe çalışanları desteklenmesi konusunda talimatta bulundu.

Türkmenistan’da 2017 yılında 2 bin 30 ton ipek kozası hazırlanacak. Bunun 155 tonu Ahal vilayeti, 25 tonu Balkan vilayeti, 485 tonu Daşoğuz vilayeti, 960 tonu Lebap vilayeti ve 405 tonu Mari vilayetinde hazırlanması hedeflenmektedir.

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı D.Amangeldiyev, ülkede yeni inşa edilecek köprünün projesini hazırlanan gösteriler ile sundu.

Köprünün inşaat yeri hakkında bilgi verilmezken, yeni projenin komşu ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin, yük ve yolcu taşımacılığının güçlenmesine katkıda bulunacaktır. Yeni karayolu köprüsü özel betonarme yapılardan inşa edilecektir.

Türkmenistan modern ulaşım altyapısını güçlendirerek, yeni lojistik merkezlerinin ve uluslararası transit koridorlarının oluşturulması için girişimlerde bulunuyor.

Ulaştırmadan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı B.Annameredov, Türkmenistan Acil Durumlar Devlet Komitesi’nin 2017 yılı için Eylem Planı ile tasarıyı sundu. Türkmen Lider, bu kararı imzalayarak, bu alandaki faaliyetlerin her zaman denetim altında tutulmasını istedi.

Spor, Eğitim ve Sağlıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Saparadurdu Toylıyev, Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları kapsamında 16-30 Nisan tarihlerinde yapılacak Halter ile kickboks dalında Asya Şampiyonası ve uluslararası yüzme turnuvasına yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Bu uluslararası turnuvalara 40 ülkeden 800 sporcu katılacak. Bu yarışlar Asya Oyunları için inşa edilen Olimpiyat Köyünün spor tesislerinin de test edilmesi hedeflenmektedir.



Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Enerji Şartı Konferansı’nın Başkanlığı için hazırlanan faaliyet raporunu sundu.

Türkmenistan Enerji Şartı Konferansı kapsamında yurtdışında bir dizi etkinlikleri düzenlemeyi hedeflemektedir. Aşkabat başta olmak üzere Brüksel, New York, Pekin, Hong Kong ve Tahran’da uluslararası forumlar düzenlenecek. Ayrıca, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Enerji Şartı kurumunun merkez ofisinde 10 tane çeşitli toplantılar organize edilecek.

Bunun yanı sıra Türkmenistan ve yurtdışında medya forumlar, basın kuruluşları ile konferanslar, toplantılar ve seminler düzenlenecek.

Türkmenistan’ın Enerji Şartı Konferansı’nın başkanlığı için özel web sitesi de hazırlanıyor. İnternet sitesinde uluslararası enerji alanındaki işbirliğine yönelik haber çalışmaları yer alacak.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder