12 Şubat 2017 Pazar

Türkmenistan’da Seçim: Devlet Başkanı oyunu kullandı

Türkmenistan halkı, bugün cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Ülke genelinde kurulan 2587 sandık yerel saat ile 07:00’da (TSİ 05:00) açıldı.

Şu anki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da bu seçimlerde adaylığını koydu. Türkmen Lider, oyunu Aşkabat şehrindeki Annaniyaz Artık adındaki 68’nolu okulda kullandı. Babası, annesi, oğlu ve torunları ile birlikte oy kullanmaya gelen Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamdov, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamasında, Türkmenistan’da önemli bir siyasi etkinliğin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bugün ülkede bayram olduğunu söyleyen Türkmen Lider, seçimlerin geçen sene kabul edilen yeni Anayasa kapsamında gerçekleştiğini ve yeni seçilecek cumhurbaşkanın 7 sene görev yapacağını belirtti.

3 milyon 223 bin seçmenin bulunduğu ülkede, 70 binden fazla seçmen ilk defa oy kullanıyor. Ülkede 70 yaşın üzerinde 67 binden fazla seçmen bulunuyor. 13 binden fazla seçmen tek başına seçimlere katılabilecek durumda değil.

3 siyasi partinin katıldığı seçimleri 3223 yerel ve 151 yabancı gözlemci izliyor. Yurtdışından Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yanı sıra Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Örgütü ile birlikte ABD, Çin, Güney Kore, Japonya, Avusturya, BAE, Türkiye, İran, Hindistan ve Afganistan’dan temsilciler bulunmaktadır.

Seçimlerde şu anki Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov ile birlikte 9 aday yarışıyor. `Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisi seçimleri yakından takip etmektedir. Gelişmeleri bildirmeye devam edeceğiz.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder