2 Mart 2017 Perşembe

Türkmen Lider, 13.EİT Liderler Zirvesi’ne katıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen 13.Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Liderler Zirvesine katıldı. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in ev sahipliğinde yapılan zirvede, Türkmenistan, İran, Tacikistan, Azerbaycan, Türkiye cumhurbaşkanı düzeyinde katıldı. Örgüte üye diğer ülkeler Kırgızistan,  Afganistan, Kazakistan ve Özbekistan başbakan ve diğer seviyelerde temsil edildi.
İslamabd’daki Seren otelinde düzenlenen zirve liderlerin aile fotoğrafı çekilmesi ile başladı. Daha sonra geniş katılımda devam zirvede liderler konuşma yaptı.
EİT Bölgesel Diyaloğ için etkili bir platform
Zirvede liderlere hitap eden Türkmenistan Devlet Başkanı, ülkesinin Ekonomik İşbirliği Teşkilatını bölgesel diyaloğ için etkili bir platform olarak gördüğünü kaydetti. 20'den fazla yıl önce, 15 Mart 1995 senesinde İslamabad’da 3.EİT Liderler Zirvesi’nde Türkmenistan’a tarafsızlık statüsünün verilmesi yönündeki teklifi desteklemek amacıyla bir deklarasyon kabul edildiğini söyleyen Türkmen Lider, İslamabad Deklarasyonunun önemli olduğuna dikkat çekti.  
Devlet Başkanı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatını bütün ülkelerin uzun vadeli çıkarları doğrultusunda bölgesel diyaloğun güçlendirilmesine önemli bir platform hizmeti verdiğini ifade etti.
Türkmenistan enerji alanındaki pozisyonu
Türkmen Lider, zirvedeki konuşmasında Türkmenistan’ın enerji alanındaki tutumunu açıkladı. Devlet Başkanı, enerji kaynaklarının tedarikinin küresel ekonomide önemli rol oynadığını kaydederek, Birleşmiş Milletler kapsamında enerji güvenliğinin sağlanması yönünde bir dizi uluslararası girişimlerde bulunduklarını belirtti. Türkmenistan’ın girişimiyle 19 Aralık 2008’de BM Genel Kurulu tarafından enerji güvenliği konusunda önemli bir karar alındı.
Türkmen Lider, enerji stratejisi kapsamında enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına çıkarılması, uluslararası enerji sürecine daha fazla ilgi gösteren ülkelerin katılımını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Devlet Başkanı, son yıllarda Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin, Türkmenistan-İran doğalgaz boru hatların inşa edildiğini, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattının inşasına başlandığını belirtti.
EİT Ulaştırma Bakanları Aşkabat Toplantısı
Türkmenistan Devlet Başkanı, modern ulaştırma ve haberleşme sisteminin oluşturulmasının Türkmenistan'ın devlet politikasının önceliklerinden biri olduğunu kaydetti. Türkmenistan ulaştırma sektörünün kalkınması yönelik ulusal programın bölgesel ve uluslararası işbirliğine bağlı olduğunu kaydeden Türkmen Lider, yabancı ortakları ile dev altyapı projeleri hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Buna Kazakistan-Türkmenistan-İran, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryol projelerini, Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman, Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaştırma koridorlarını örnek gösteren Devlet Başkanı,  EİT kapsamında ulaştırma sektöründeki işbirliğinin güçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Türkmen Lider, bu bağlamda Aşkabat’ta EİT Ulaştırma Bakanları’nın toplantısını yapmayı teklif etti.
Devlet Başkanı ayrıca konuşmasında bölgesel altyapı projelerinin hayata geçirilmesinde Afganistan’ın da yer almasının önemli olduğunu belirtti. Aralık 2015’de Türkmenistan-Afganistan-Pakistan arasında üç taraflı elektrik enerji alanında işbirliği anlaşmasına imza atıldığını söyleyen Türkmen Lider, ayrıca bu güzergahda fiber optik haberleşme hattının inşa edilmesi yönünde çalışmaların yapıldığını söyledi.
14-15 Kasım 2017’de Aşkabat’ta Afganistan için ekonomik işbirliği konulu bölgesel konferansın yapılacağını ve bu forumda bölgesel anlamda büyük öneme sahip projeler hakkında detaylı bilgilerin verileceği bildirildi.
Türkmenistan Devlet Başkanı, Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması bölgenin kalkınması için de önemli olduğunu söyleyerek, Afganistan’a uzun yıllardan beri ekonomik ve insani yardımlarda bulunduklarını kaydetti.
Gelecekte de yardım etmeyi devam ettireceklerini söyleyen Devlet Başkanı, Afganistan’ın katılımıyla hayata geçirilecek dev bölgesel ve uluslararası projelerin ülkenin kalkınması için daha verimli olacağını belirtti.
Türkmenistan Devlet Başkanı, EİT Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile görüştü.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)
- See more at: http://www.atavatan-turkmenistan.com/news_details.php?news_id=NTEx#sthash.72G8oUnY.dpuf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder