23 Ekim 2016 Pazar

Türkmenistan: İnsan hakları alanındaki kazanımlar

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Türkmenistan, bu sene Bağımsızlığının 25.yılını kutluyor. Enerji kaynakları bakımından zengin olan bu ülke ekonomi alanındaki başarıları ile uluslararası finans kuruluşlarının takdirini topladı.
Söz konusu 25 yıl içerisinde bütün alanlarda önemli ve dikkat çekici başarıların elde edildiği Türkmenistan’da ülke halkının huzurlu ve barış ortamında hayat sürmesi için bütün imkânlar sağlandı. Özellikle son yıllarda, Türkmenistan halkının haklarının korunması ve sosyal kolaylıklardan daha fazla istifade etmesi için önemli çalışmalar yapıldı. Türkmenistan halkının insan haklarının korunması, gözetilmesi ve bu alandaki uluslararası işbirliği ve hukuk kazanımların ulusal kanunlarda yer almasını sağlamak amacıyla Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na bağlı Demokrasi ve İnsan Hakları Türkmen Milli Enstitüsü kuruldu.
Bu enstitü bu sene kuruluşunun 20. yılını kutluyor. Söz konusu çifte bayram dolayısıyla Türkmenistan Adalet Bakanlığı Merkezi Binasında ‘Türkmenistan’ın Bağımsızlığının şanlı 25.yıldönümü: Demokrasinin, insan haklarının, hümanizmin ve adaletin zaferi’ konulu konferans düzenlendi. “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisinin izlediği Konferansa, Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev, Aşkabat’taki yabancı ülke büyükelçileri, uluslararası örgüt temsilcileri, kamu kurum yetkilileri, yerel ve yabancı basın mensupları katıldı.
Konferans, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un kutlama mesajının okunması ile başladı. Daha sonra konferansa katılımcılar sunumları gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, Türkmenistan’ın insan hakları konusunda daha titiz bir çalışma yürüttüğü, bu alanda uluslararası işbirliğine önem verildiği kaydedildi. Ayrıca, Türkmenistan’ın insan hakları konusunda Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, Avrupa Birliği gibi saygın uluslararası kuruluşlar ile çok sayıda ortak projeleri hayata geçirdiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler Türkmenistan Koordinatörü Yardımcısı Vitali Vremish konuşmasında, Türkmenistan’ın insan hakları konusunda bütün uluslararası sözleşmelere katıldığını ve çocuk hakları, kadın-erkek eşitliği, özürlülerin haklarının korunması gibi alanlarda birçok başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.
UNICEF Türkmenistan Temsilcisi Şahin Nilofer ise konuşmasında, Türkmenistan ile çocuk hakları alanındaki yaptığı başarılı çalışmalarından bahsetti.
Türkmenistan Devlet Başkanlığına bağlı Devlet ve Hukuk Enstitüsü direktörü Dr. Yagmur Nuriyev ise, Bağımsızlık ve Anayasa arasındaki ilişkiyi vurgulayarak, Türkmenistan Anayasasında yapılan değişikleri örneklerle anlattı. Türkmenistanlı milletvekilleri konuşmalarında, Yeni Anayasanın, ülkede demokratik reformların hayata geçirilmesi konusunda kararlı bir adım atıldığının bir göstergesi olarak yorumladı.
Yeni Anayasa ile Türkmenistan tarihinde bir ilke imza atıldığı ve ülkedeki anayasal gelişme tarihinde ilk defa insan hakları konusunda yetkili temsilci statüsünün (Ombudsman) yürürlüğe konulduğu belirtildi.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder