25 Ekim 2016 Salı

Dünya Türkmenleri Aşkabat’ta buluştu

Dünya Türkmenleri Birliği'nin 19. konferansı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta başladı. Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazandıktan sonra kurulan Dünya Türkmenleri Birliği, her sene Bağımsızlık Bayramının arefesinde Aşkabat’ta bir araya geliyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un imzaladığı Karar kapsamında bu sene düzenlenen Dünya Türkmenleri Birliği’nin 19.konferansına dünyanın 16 ülkesinde; Rusya, İngiltere, Almanya, İsveç, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Belarus, Ukraina, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerden Türkmenler katıldı.
Dünya Türkmenleri Birliği Konferansı, dünyanın çeşitli bölgesinde yaşayan Türkmenlerin arasındaki kültürel bağların pekiştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Halihazırda, 14 ülkede Dünya Türkmenleri Birliği’nin 27 temsilciliği bulunuyor.
Son yıllarda Dünya Türkmenleri Birliği’nin temsilcilikleri arasındaki münasebetler çeşitli alanlarda daha da güçlendi. Eğitim, kültür, sanat ve özel sektörde önemli çalışmalar yapıldı. Yurtdışı temsilciliklerde çeşitli etkinlikler düzenlenerek, Türkmenistan’ın başarıları anlatılıyor.
Sayın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkmenlerin arasındaki münasebetlerin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Türkmen Lideri, yurtdışı ziyaretlerinde o ülkede bulunan Türkmen vatandaşları ile buluşarak, onlara destek vermektedir.
Bu sene Aşkabat’taki Mekan Köşkü’nde düzenlenen törende, dünya Türkmenlerinin arasındaki münasebetlerin bundan sonra da arttırarak devam ettirilmesi konusu değerlendirildi. İsveç, Afganistan, Türkiye, İran, Tacikistan, Kırgızistan gibi ülkelerden gelen Türkmenler konuşmaslarında Türkmenistan’ın elde ettiği başarıları ile gurur duyduklarını ifade ettiler. Ayrıca, Türkmenistan Hükümeti’nin Afganistan’a sağladığı insani yardımlar dolayısıyla Sayın Devlet Başkanı’na teşekkür edildi.
Konferans kapsamında bazı Türkmenlere Türkmenistan’ın Bağımsızlığı’nın 25.yılı dolayısıyla jubile madalya takdim edildi.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder