26 Ekim 2016 Çarşamba

Çin’in yeni Türkmenistan Büyükelçisi göreve başladı

Türkmenistan’ın en büyük ticari ortaklarından olan Çin Halk Cumhuriyeti, bu ülkeye yeni büyükelçi atadı. Çin’in Aşkabat Büyükelçisi Sun Weydun, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’a güven mektubunu sundu.
Görüşmede, iki ülke ilişkileri masaya yatırılarak, özellikle enerji, ticaret, inşaat ve tarım sektöründeki işbirliği konuları değerlendirildi. Ayrıca, taraflar bu sene Haziran ayında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi kapsamında Türkmenistan ve Çin Devlet Başkanları’nın görüşmesinde, mutabık kalınan anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Taraflar, iki ülke arasındaki üst düzeydeki işbirliği sayesinde ticaret hacminin arttığını, Türkmenistan’ın demir yol sektörü için yeni özel ekipmanların satın alındığını belirttiler. 
Çin Büyükelçisi, Türkmenistan’ın Tarafsızlık statüsüne büyük değer verdiklerini kaydederek, bu bağlamda yürütülen dış politikayı desteklediklerini ifade etti. Ülkeler arasında imza atılan ortak projelere değinen Çin Büyükelçisi, bu kapsamda Avrasya’nın en uzun doğalgaz boru hattının inşa edildiğini kaydetti. Büyükelçi ayrıca, Çin-Kazakistan-Türkmenistan-İran demir yol hattının önemine değinerek, 2016 yılının ilk başlarında bu alanda ilk konteynır treninin deneme seferinin yapıldığını söyledi.
Sayın Devlet Başkanı, bu demiryolun hem ticari hem de ekonomi bakımından önemli olduğunu söyleyerek, bunun bütün bölgenin istikrarlı kalkınması için büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkmenistan Lideri, Çinli şirketlerin Türkmenistan’daki doğalgaz yataklarında ve diğer sektörlerde aktif çalıştığını belirtti.
Çin Büyükelçisi, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demir yol projesinin önemine değinerek, bu projenin daha sonar Kırgızistan’a kadar uzatılıp, oradan da Çin’e ulaşabileceğini belirtti. Çinli diplomat, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın bu girişimini desteklediklerini ve bu projenin hayata geçirilmesine aktif bir şekilde katılmak istediklerini belirtti.   
Taraflar ayrıca, eğitim, sağlık, turizm gibi alanlarda da işbirliği arttırmak konusunda bilgi paylaşımında bulundu.
Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder