30 Eylül 2016 Cuma

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Bildirisi

Türkmenistan Belarus basınını yalanladı: Türkmenistan bütün yükümlülüklerini tam yerine getiriyor
 Bugün Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un talimatı üzerine Türkmenistan Hükümeti’nin yetkili üyeleri, Aşkabat’ta ziyarette bulunan Belarus Başbakan Yardımcısı Anatoly Kalinin başkanlığındaki heyet ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliği konuları geniş yelpazede değerlendirildi.
Taraflar özellikle, Belarus şirketlerinin Türkmenistan’da gerçekleştirdiği projelerde gelinen durumu ele aldılar. Bu alanda en büyük proje, Belarus’un Belgorhimprom şirketi tarafından inşası devam eden Garlık maden yatağı projesidir.
Bu bağlamda, Türkmenistan tarafı Belarus şirketinin sözleşme yükümlülüklerini tam yerine getirmediği için endişelerini iletti. Projenin inşasında geçikmelerin yaşandığı somut bilgiler ile teyit edildi.
Buna ek olarak, Türkmenistan devlet kurumlarının tekrarlanan taleplerine rağmen, Belarus tarafı henüz milyonlarca dolar ve projelerin daha ileri özelliklerinin değerinde teçhizat parçalarının teslim zamanlaması hakkında bilgi sunmamıştır. Ayrıca, Belarus şirketi tarafından projede çalışan Türkmen vatandaşlarının maaşlarının gecikmeli olarak ödendiği belirtildi.
Belarus Başbakan Yardımcısına Belarus ve diğer basın organlarında Türkmenistan tarafının sözleşme gereğince finans konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediği yönündeki haberlerin çıktığı iletildi. Türkmenistan Hükümeti, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Belarus şirketi tarafından yapılan işler doğrultusunda gerekli belgelerin zamanında hazırlanmadığı kaydedildi.
Bu doğrultuda, Türkmenistan Hükümeti Garlık madencilik ve işleme tesisininzamanında ve başarılı bir şekilde tamamlanması için Belarus tarafından acil önlemlerin alınması konusunda gereğinin yapılması iletildi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder