20 Eylül 2016 Salı

Asya Spor Muhabirleri Türkmenistan’da Buluşuyor

Son yıllarda spor alanındaki ciddi atılımları ile dünyanın gündemine oturan Türkmenistan, Asya spor muhabirlerinin günü dolayısıyla 2017 yılında Aşkabat’ta düzenlenecek olan Kapalı Salon ve Savaş Sanatları 5. Asya Oyunları tanıtımı amaçlı Uluslararası Medya Forumu’na ev sahipliği yapıyor. Medya Forumuna, AIPS Asya Asya Spor Medya Birliği’ne üye 29 ülkeden 82 gazeteci katılıyor. Söz konusu organizasyon, 2 gün boyunca devam edecek.
Başkent Aşkabat’taki Olimpiyat Köyü Spor otelinde düzenlenen törene, yurtdışından davet edilen gazeteciler ile birlikte “Atavatan Türkmenistan” dergisi ve Türkmenistan’da akredite olan yabancı gazeteciler de davet edildi.
Uluslararası medya forumu, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un yazılı mesajının okunması ile başladı. Uluslararası organizasyonun davetlilerine yazılı mesaj gönderen Devlet Başkanı Sayın  Gurbanguli Berdimuhamedov mesajında, uluslararası alanda büyük başarıla imza atan Türkmenistan’da ‘Sağlıklı zihin-sağlıklı bedende’ sloganı kapsamında spor alanında devasa çalışmaların yapıldığını söyledi.
Sayın Devlet Başkanı’nın mesajında; “Aşkabat’ta bir sene gibi kısa bir süre sonra 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları düzenlenecek. Bunun için inşaatı devam eden Olimpiyat Köyü  projesine büyük ehemmiyet veriyoruz. Dünya standartlarında inşa edilmekte olan kompleksin spor tesislerinde 21 dalda müsabakalar yapılacak. Asya Oyunları’nı dünyaya duyurmak amacıyla Basın merkezi oluşturuldu. Burada basın mensuplarının rahat çalışması için bütün imkanlar seferber edildi.
İlk defa 5. Asya Oyunları’na 62 ülkeden sporcu katılacak. Türkmenistan bu oyunlarda Türkmen milli güreşi ve konkur yarışlarının da eklenmesini teklif etti. Asya Olimpiyat Konseyi bu teklifi olumlu karşıladı. Asya Oyunlarını dünyaya duyurmak için çok sayıda ülkeden basın mensuplarının gelmesini bekliyoruz” şeklinde ifadeler yer aldı.
Daha sonra forum kapsamında Asya Spor Medya Birliği Başkanı Muhammed Kasım, 5. Asya Oyunları Organize Komite Başkanı Dayanç Gulgeldiyev, Bahreyn Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Haled Salim, Türkmen Devlet Haber Ajansı Başkanı Bekdurdu Amansarıyev, Pakistan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Tacamul Hayad, “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Döwran Orazgylyjov ve diğer konuklar birer sunum yaptı.
Sunumlarda, Türkmenistan’daki spor alanında yapılan başarılı çalışmalardan bahsedildi. Spor alanındaki başarıların dünyaya duyurulmasında basın mensuplarının rolünün büyüklüğüne dikkat çekildi. Ayrıca, bu alandaki uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesine önem verildi. “Tepe Türkmen A.Ş”, Yimpaş Ticaret Merkezi, Atavatan Türkmenistan dergisinin sponsorluğunda gerçekleştirilmekte olan forum, 22 Eylüle kadar devam edecek.
5 Kasım 2010'da Asya Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını elde eden Türkmenistan'da, o tarihten itibaren inşaatına başlanan ve toplam maliyeti 5 milyar doları bulan olimpiyat köyü hızlı bir şekilde sonlandırılıyor. 150 hektar alana kurulan olimpiyat köyünde 30'un üzerinde spor tesisi yer alıyor.
Daha önce sadece Asya ülkeleri arasında yapılan Salon ve Savaş Sanatı Oyunları'na ayrı bir önem kazandırmak amacıyla olimpiyata Okyanusya ülkeleri de davet edildi. 45 Asya ülkesi ile 17 ada ülkesinin sporcuları da, bu oyunlarda madalya için ter dökecek. Türkmenistan 5. Asya Oyunları'na kapılarını açacak ve 21 farklı spor dalında, 62 ülkeden sporcuya ev sahipliği yapacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder